luni, 3 ianuarie 2011

Cultura Coacazelor - Ep3: Alegerea locului pentru plantarea coacazelor




Coacazele pot fi plantate in orice gradina de pe teritoriul tarii noastre.

Trebuie insa tinut cont de urmatoarele aspecte:

1.Solul - trebuie sa aiba un PH de minim 6 indicat ar fi un PH de 6,5-7. Pentru a determina PH-ul solului v-as recomanda sa va adresati unui birou al OJCA (organizatia judeteana de consultanta agricola) sau la DADR -ul (directia pentru agricultura si dezvoltare rurala)din judetul in care locuiti. Daca solul este acid (PH sub 6) este indicata corectarea acestuia cu amendamente calcaroase (carbonat de calciu - calcar sau carbonat de calciu şi magneziu - dolomită). Amendarea terenului nu trebuie insa realizata daca doar banuiti, eu va sfatuiesc sa folositi in schimb ingrasaminte naturale - mranita direct in gropile in care veti planta coacazele.
De asemenea este important sa nu plantati tufele in locuri unde apa balteste deoarece plantele se vor asfixia si se vor usca.

2.Expunerea la soare - pentru plantatii si gradini mai mari este indicata plantarea cu expunerea spre sud sau daca nu este posibil spre est. Coacazele rodesc cel mai bine la soare si nu la umbra cum se spune in mod traditional. Coacazele rosii si albe vor avea fructe foarte putine daca sunt plantate la umbra. In schimb coacazele negre nu prezinta o diferenta atat de mare deoarece ele in mod natural nu produc cantitati mari de fructe pe butas. Daca nu aveti locuri cu soare in gradina (din cauza arborilor sau umbrei de la casa) va recomand sa plantati coacaze negre.

3.Temperatura si precipitatiile - in zonele de campie se poate cultiva coacaz in gradina dar este indicata plantarea in umbra de sud a unui arbore. La campie temperaturile sunt mai mari si de aceea trebuie alese soiuri de coacaze mai rezistente la aceste conditii - de exemplu margaritar sau rosii mari (soiuri romanesti) de la statiunile de cerecetare pomicola romanesti. De asemenea in zona de campie trebuie irigata gradina, lucru obisnuit de altfel, daca aveti gazon stiti de ce... Zona de deal este zona optima a coacazului datorita faptului ca temperaturile nu sunt extreme ca in zona de campie sau de munte. De asemenea aici precipitatiile sunt optime pentru cultura coacazului 700-900 mm / an si se pot de asemenea infiinta culturi mai mari (livezi de coacaz).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu