miercuri, 5 ianuarie 2011

Cultura Coacazelor - Ep5: Ingrijirea si taierea coacazelor


Taierile de formare la coacaze

Acestea se fac timp de 3-5 ani, primavara sau toamna si se fac deoarece la coacaz cele mai roditoare sunt mladitele tinere. Fructele se dezvolta in ciorchini care apar pe mladitele lungi, de minim 1 an. Acestea sunt si cele mai roditoare, iar din mugurii lor se dezvolta cei mai frumosi ciorchini. Pe mladitele imbatranite se dezvolta ciorchini cu boabe mai mici si rare.

De asemenea trebuie avuta in vedere crearea prin taiere a unor ramuri conducatoare care sa devina suficient de stabile si in acelasi timp sa produca suficiente ramificatii laterale - iar acestea taiate la randul lor, sa duca la inmultirea mladitelor roditoare;

Taierea reductiva are ca rol formarea de lastari noi din pamant, iar unii din acestia pot fi folositi la completarea ramurilor conducatoare.

Soiurile cu crestere medie si care se ramifica putin, rodesc atat de abundent incat tufele se pot prabusi sub greutatea fructelor - in acest caz sunt necesare taieri reductive semnificative in fiecare an. Lastarii de prelungire de pe ramurile conducatoare vor fi scurtati cel putin pana la jumatate din lungimea lor, in timp ce ramificatiile principale vor fi taiate pana la 3-4 muguri, iar cele secundare pana la 2 sau 3.

La soiurile cu crestere mai puternica lastarii se taie la 1/3 - 1/2 din lungime.

La soiurile cu crestere puternica verticala este suficienta scurtarea doar cu 1/3 din lungime.

La toate soiurile cu cresteri mai puternice ramurile laterale se taie pana la aproximativ 6 muguri.

Trebuie oricum sa stabiliti care va fi vlastarul principal, care va sta in mijlocul celorlalte; lastarii secundari vor fi taiati mai mult. Anual trebuie crescute 1-2 ramuri principale care sa completeze tufa. Vlastarii de varste diferite asigura recolte bogate de-a lungul anilor, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Lastarii de care nu mai este nevoie trebuie taiati pana la nivelul solului.



Taierea de intretinere

Ingrijirea tufei de coacaz se face in functie de cum rodeste. Daca aveti o recolta slaba, sub 4 kg la coacazele rosii si sub 2 kg la coacazele negre, ramurile trebuie lasate mai lungi si mai dese. Daca tufa insa face atat de multe fructe incat nu se mai pot dezvolta lastari noi, iar ciorchinii si boabele sunt mici, este necesara o rarire mai puternica a tufei.

Taierile de intinerire

Se recomanda ca aproximativ din al 5-lea an de la plantare, la toate soiurile sa fie taiate de jos 1-2 tulpini principale sau sa fie transferate pe un lastar tanar aflat mai inspre baza; la soiurile cu crestere mai slaba taierile se fac mai devreme, din al 4-lea an. Pentru arbustii care nu au fost taiati niciodata sau foarte rar, care sunt inalti si cu ramurile apropiate, se recomanda o intinerire puternica - se lasa 4-5 tulpini iar din mladitele noi se vor alege 6-7 care se vor taia la 1/3 din lungimea lor.



Mladitele rezultate din aceste taieri pot fi impartite in crengute cu 3 muguri si folosite pentru crearea de butasi tineri prin plantare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu