vineri, 24 decembrie 2010

Cultura Coacazelor - Ep1: De ce coacaze?



Coacazele(Ribes) sunt fructele copilariei mele. Bunica avea in gradina mai multe tufe de coacaz negru, coacaz rosu si chiar o tufa de coacaz alb. Dulceata de coacaze este fantastica si cea facuta in casa nu se compara cu ce gasim acum in comert. Coacazele au fost pentru comunitatea germana din Transilvania (Siebenbuergen) fructul preferat pentru prepararea prajiturilor si delicateselor de vara alaturi de rubarba si visine.
Mai mult cateva din soiurile care se gaseau in curtile sasesti au fost aduse de colonizatori din nordul Germaniei iar rubarba din Flandra. Continutul ridicat in vitamina C si in antioxidanti au facut din coacaze un fruct "premium" pe piata din vestul europei. Desi fructele proaspetesunt destul de scumpe, ele sunt la mare cautare in tarile nordice, germania, austria si franta. Sucurile naturale si dulceata sunt un alt produs obtinut din aceste fantastice fructe. Nu o sa va mai plictisesc cu efectele benefice ale fructelor consumate proaspete ci o sa inchei prin a va recomanda sa plantati doar 2 arbusti de coacaze in gradina voastra si sa va bucurati de aspectul placut pe careil vor da acestea gradinii si de ce nu dupa 2 ani chiar sa va bucurati de micile lor perle rosii, negre sau galbui.

Un comentariu:

  1. ce soiuri imi recomandati pentru zona de deal din judetul sibiu - atel? la noi in zona stiu ca au oamenii in curte coacaze rosii si negre, dar sunt cu boabe marunte

    RăspundețiȘtergere