vineri, 24 decembrie 2010

Cultura Coacazelor - Ep2: Alegerea Soiului de Coacaze




Alegerea soiului cultivat este decisiva pentru viitoarea cultura / gradina de arbusti.
Va sfatuiesc sa va orientati spre soiuri cat mai noi, chiar daca sunt soiuri straine, poate chiar necultivate in Romania. Lipsa cercetarii de la noi a dus la continuarea folosirii unor soiuri cum sunt margaritar (alb) , rosu timpuriu (ribes rubrum -rosii) sau negre mari (evident negre).
De asemenea la institutele de cercetare pomicola de la noi de exemplu la icdp baneasa (www.statiuneabaneasa.ro) veti gasi si cateva soiuri straine, dar "modele vechi". Pentru o gradina de familie indiferent de locul unde este localizata in Romania coacazele pot creste si rodi indiferent de soi, factorii decizivi sunt solul, temperatura si precipitatiile.

Recomandarea mea ar fi deci sa incercati sa plantati in gradina soiuri mai noi, rezistentela diversele boli cum ar fi:

Soiuri Coacaze rosii: Rolan, Roodneus, Red Poll, Rovada.
Soiuri Coacaze albe: Blanka
Soiuri Coacaze negre: Ben Alder, Ben Hope sau Titania.

De asemenea e important pentru motivatia de gradinar sa utilizati plante de cel putin 2 ani(cu 4-7 ramuri) in locul clasicilor butasi de 2 ramuri (1 an).

Un soi mediu-bun exemplu: Jonkheer Van Tets ar trebui sa aiba urmatoarele preturi:

Butas 1 an (1-2 ramuri) cca 7-10 RON cu TVA

Poza -Butas 1 an



Butas 2 ani (4-7 ramuri) cca 15-30 RON cu TVA - acesta va rodi in anul urmator plantarii (coacazele se planteaza toamna - plantarea va fi prezentata intr-un episod ulterior)

Poze -Butasi 2 ani





Butasi se gasesc la institutele de cercetare de la bucuresti, pietroasele, pitesti, cluj-napoca... De asemenea exista deja destule firme online + firmele care vand plante pentru gradina care au o oferta variata de butasi de coacaze.

Ganditi-va deci bine ce coacaze va doriti inainte de a cumpara o radacina cu 2 ramuri de la un supermarket de amenajari sau cash and carry ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu